είναι αφιερωμένο α) στην υλοποίηση δραστηριοτήτων διαχείρισης και παρακολούθησης που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση του έργου και β) και είναι υπεύθυνο για την διαχείριση των δεδομένων, νομικών και δεοντολογικών θεμάτων. Θα καθοδηγήσει επίσης τη συνεργασία με το ΕΛΙΔΕΚ.
ONE GREEN Πλάνο Εργασίας
Το συνολικό πλάνο εργασίας του έργου ONE GREEN βασίζεται σε 6 αλληλένδετα πακέτα εργασίας (ΠΕ) που εκτυλίσσονται σε διάστημα 24 μηνών.
ΠΕ 1: Διαχείριση και συντονισμός του έργου
ΠΕ 2: Ανάπτυξη αγροοικολογικών Living Labs στην Ελλάδα
θα σχεδιαστούν, θα εφαρμοστούν και θα αξιολογηθούν αγροοικολογικές λύσεις σε 6 Living Labs που θα δημιουργηθούν από κοινού με τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας και θα δημιουργηθούν τυπολογίες και μεθοδολογίες για την πειραματική έρευνα που θα διεξαχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, με βάση τη λήψη αποφάσεων και την αντίληψη των αγροτών για την αγροοικολογία. Θα αναπτυχθεί ένα Ελληνικό Αγροοικολογικό Δίκτυο για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα.
ΠΕ 3: Η ενδυνάμωση του ρόλου των ανθρώπων στην αγροδιατροφική αλυσίδα
θα εντοπίσει τα εμπόδια και τις ανάγκες των ανθρώπων για την αποδοχή των αγροοικολογικών προϊόντων και θα τους εκπαιδεύσει με μια σειρά από ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό.
ΠΕ 4: Η αγροοικολογική μετάβαση του ελληνικού γεωργικού τομέα
θα αναπτύξει το ONE GREEN-DSS, μια ψηφιακή εργαλειοθήκη που θα λειτουργήσει ως “One-Stop Shop” για την αγροοικολογία στην Ελλάδα σε βασικά γεωργικά συστήματα της Ελλάδας.
ΠΕ 5: Η φροντίδα για την υγεία των ζώων και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας
θα παρέχει συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα και συστάσεις πολιτικής για την υιοθέτηση της αγροοικολογίας.
ΠΕ 6: Η διάδοση, επικοινωνία και επίδειξη
αποσκοπεί στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου αντίκτυπου με την εφαρμογή εστιασμένου σχεδίου διάδοσης, επικοινωνίας και αξιοποίησης που οδηγεί σε αυξημένη ευαισθητοποίηση και εμπλοκή όλων των στοχευμένων φορέων, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρεία αποδοχή και υιοθέτηση των αποτελεσμάτων του έργου.
Για να επιτευχθεί αυτό, το έργο θα βασίσει τη μεθοδολογία του σε τέσσερις πυλώνες
βάση γνώσεων και δραστηριότητες συνδημιουργίας
στο πλαίσιο του Ελληνικού Αγροοικολογικού Δικτύου, για την αξιολόγηση και τον εντοπισμό των υφιστάμενων αναγκών, των εμποδίων και των παραγόντων που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων από τους γεωργούς και την κατασκευή ενός ισχυρού και δίκαιου οικοσυστήματος για τις δραστηριότητες του ONE GREEN.
ερευνητικές δραστηριότητες και επιδείξεις
που θα παρέχουν επιστημονικά και αξιόπιστα στοιχεία για καινοτόμες ολιστικές αγροοικολογικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της συνολικής βιωσιμότητας και απόδοσης, καθώς και των αναλύσεων αντιστάθμισης και κόστους-οφέλους.
ευαισθητοποίηση
μέσω μιας σειράς εργαλείων ανοικτής πρόσβασης για διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού συστήματος υποστήριξης αποφάσεων για την υποβοήθηση της μακροπρόθεσμης αγροοικολογικής μετάβασης των γεωργικών συστημάτων για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ελλάδας και ενός εικονικού εκπαιδευτικού αγροοικολογικού δικτύου, για την παροχή "εύκολα εφαρμόσιμων" και "κατά παραγγελία" κατευθυντήριων γραμμών και βέλτιστων πρακτικών.
κλιμάκωση
των αποτελεσμάτων του ONE GREEN μέσω συστάσεων πολιτικής και προσαρμοσμένων επιχειρηματικών μοντέλων για την ενίσχυση της αγροοικολογικής μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας και της φυτικής παραγωγής.